چقدر از اینکه مسئولین به فکر مردم در ایران هستند باید خوشحال بود. از رییس جمهور گرفته تا «روشنفکرهای نظام» ابراز راحتی خیال کرده اند که پس از ۱۳ آبان آب از آب تکان نمیخورد و همه چیز از قبل هم بهتر میشود زیرا سختیها پشت سر است. ۱۳ آبان به گفتهی رییس جمهوری و دولت آمریکا قرار است موج بزرگ تحریمها از راه برسد.
۱۳ آبان روزی «بزرگ» در تاریخ انقلابیون و جمهوری اسلامی و ایران است. ۱۳ آبان ۱۳۴۲ بزرگترین اشتباه دوران حکومت محمدرضا شاه روی داد. دستور تبعید روح الله خمینی در این روز صادر شد. ۱۳ آبان ۱۳۵۷ گروهی «دانش آموز» را انقلابیون در دانشگاه تهران برای اعتراض جمع کردند که مردم هم به آنها پیوستند و با سرکوب نیروهای ضد شورش روبرو شدند. (چیزی که از سال ۱۳۵۸ به بعد در ایران ابدا شاهد آن نبوده ایم.)
روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸، روزی که سفارت آمریکا به دست «دانشجویان پیرو خط امام» تسخیر شد. یک گروه ضربت مجهز و کارآزموده ریختند بر سر ۶۶ مزدور و جاسوس تربیت یافتهی سرکوب و ضد شورش، و سفارت را تسخیر کردند. شاید این بزرگترین و موفقترین تسخیر تاریخ جمهوری اسلامی است. زیرا پس از این در هیچ جبهه و هیچ سنگری جمهوری اسلامی نتوانست اینقدر تمیز و بدون تلفات جایی را تسخیر کند و نگاه دارد. برای همین هم از واژهی «تسخیر» استفاده می کنند.
اینجای تاریخ، جمهوری اسلامی باید در این ۱۳ آبان پیش رو تصمیم بگیرد چهکاره حسن هست. یک تظاهرات پر شکوه ضد آمریکایی با توهین و فحش و آتش زدن پرچم آمریکا و مجسمه ترامپ، بهترین پاسخ به سیاست های کاخ سفید است. پرچم چند کشور اروپایی را برای ظریف و پرچم انگلستان را هم برای احمدی نژاد باید سفارش دهند تا رویشان راه بروند. (شاید این بار زیبا کلام هم به این تظاهرات بپیوندد و هر چه تاحال از راه رفتن روی پرچم کشورها سر باززده است اینبار جبران کند. امامان جمعه هم سنگ تمام خواهند گذاشت.)
اما این تحریمهای کم اثر آمریکا چه خواهد کرد؟ دلار که گران شد و سپس ارزان شد. مردم هم که به قیمتها سریع خو کردند و سریع توانستند خود را با آن وفق دهند. هر آنچه در بالا نوشتیم، از آنجاییکه با یک کشور، مدیران، حاکمان، «روشنفکران» و امتی غیر قابل پیش بینی و بدون هیچ روش مناسب جهان امروز طرف هستیم، حدس و حدیث بود و بیشتر نیست. اما این یک تغییر بزرگ را شاهد خواهیم بود. پس از موج سوم تحریمهای آمریکا، «اقتصاد مقاومتی» دلخواه رهبر دیگر باید به میدان آید و چهرهی راستین خود را نشان دهد. منتظریم!
تحلیل/نقطه