خوان گوایدو رهبر مخالفان حکومت این کشور از این میگوید که با قطع برق طولانی بسیاری از استانهای این کشور تقریبا از کار افتادهاند و ونزوئلا بسوی فروپاشی میرود. به گفتهی سیاِناِن
به نقل از اپوزیسیون ونزوئلا قطع برق در بیماستانهای کشور مشکلات بسیاری را آفریده است و ۱۷ نفر بخاطر نبود امکانات مراقبتی جان باختهاند.
خوان گوایدو خسارات مالی ناشی قطع برق در چهار روز اخیر برای کشور را نزدیک به ۳،۶ میلیارد یورو تخمین زده است. او پارلمان کشور را به تشکیل جلسهی فوری در امروز، دوشنبه فرا خواند و هم چنین درخواست اعلام شرایط اضطراری برای کشور نمود تا امکان رساندن کمكهای فوری به آسیبدیدگان فراهم شود. دولت ونزوئلا تاکنون راه دریافت کمکهای بشردوستانه از طریق کشورهای برزیل و کلمبیا را بسته است.
جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا نیز گفته است که نیروهای ارتش ونزوئلا در حال تماس و گفتگو با پارلمان این کشور هستند تا ارتش از اپوزیسیون حمایت نماید. تاکنون ۵۰ کشور جهان گوایدو را رهبر قانونی ونزوئلا دانستهاند اما نیکلاس مادورو همچنان از واگذاری قدرت خودداری میکند. روسیه، ایران، چین و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که از دولت مادورو اعلام حمایت کردهاند و خواهان ادامهی فعالیت آن هستند.
دولت مادورو آمریکا را عامل اصلی برای قطع برق گسترده در ونزوئلا معرفی کرده است. دولت ونزوئلا بیشک از سایهی سنگین دولت ترامپ هرگز غافل نخواهد شد زیرا میداند بروز شرایطی که کنترل حتی بخشی از مملکت را از دست دولت بدر آورد به معنای رویارویی با دخالت آمریکا در کشور است. ولی به هر حال آنگونه که از سخنان و تحلیلهای گوایدو در روزهای اخیر میتوان فهمید مشکل قطع برق وسیع در کشور فاصلهی حکومت مادورو را با فروپاشی بسیار کم کرده است و دولت حاکم نمیتواند ضایعات این جریان را تخفیف دهد و یا جبران نماید.
طبعا مشکلات تورم بالا و نبود کالاهای اساسی مورد مصرف مردم در چند سال اخیر، در رسیدن ونزوئلا به شرایط فعلی تاثیر داشتهاند اما همیشه برای رویارویی سنگین و بدون برگشت مردم یک کشور با حکومت و یا آنچه که به دخالت نیرویهای نظامی بیانجامد، یک سری وقایع و بحرانهای همهگیر لازم هستند تا درگیریها به اوج خود برسند و از دید گوایدو این قطع برق سراسری شرایطی از این جنس را آفریده است.
آنچه در رابطه با ونزوئلا قابل ملاحظه است این است که مردم این کشور تقریبا منتظر عکسالعمل از سوی ارتش این کشور هستند و امید دارند که ارتش نیروی سیاسی را از دستی گرفته و به دست دیگری واگذار نماید. نوع تظاهرات آرام و حجم سنگین تظاهرات از سوی مخالفان رییس جمهور نیکلاس مادورو نیز در چیدن اجزای این شرایط سیاسی بسیار با اهمیت است. گویی که مخالفان نقش خود را ایفا شده میدانند و منتظر حرکت از سوی رهبرشان هستند.
از سوی دیگر اعلام حمایت آمریکا و بیشتر کشورهای قاره آمریکا و اروپا از مخالفان و رهبری خوان گوایدو، شرایط را برای مردم ونزوئلا امیدوارکننده کرده است و این در حالی است که در چند سال گذشته مردم ونزوئلا در یک بنبست سیاسی به سر میبردند و فشار زندگی روزمره را حتی با فرار به کشورهای همسایه تخفیف میدادند.
تحلیل/نقطه
۱۱ مارس ۲۰۱۹