به نوشتهی رویترز و ایافپی, دیروز تظاهرات مردم در بیروت در نزدیکی پارلمان این کشور به خشونت گرایید و منجر به زخمیشدن بیش از ۴۰۰ نفر شد. در ماههای گذشته اعتراضات خیابانی مردم لبنان در راستای محکوم کردن فساد اقتصادی حکومت ادامه داشتهاند. تظاهرات دیروز لبنانیها با پرتاب گاز اشکآور و آبپاش از سوی نیروهای ضد شورش روبرو و به درگیری شدید بین آنها کشیده شد.
با اینکه تظاهرات مردم لبنان که از نوامبر سال گذشته، با رقص و شادی همراه بوده است اما آنچه دیروز روی داد نشان از چهرهی جدیدی از ادامهی اعتراضات مردم و برخورد پلیس این کشور است. در سالهای اخیر سازمانهای ناظر بر حقوقبشر پیوسته نگرانی و اعتراض خود به روشهای خشن پلیس ضد شورش لبنان را ابراز داشتهاند. مردم این کشور که از فساد مالی و عواقب آن در زندگی روزمرهشان خشمگین هستند اما از اعتراضات دست بر نداشتهاند. گرانی، افزایش قیمت دلار و ادامهی فساد همهگیر اقتصادی عوامل اصلی خشم مردم هستند. در تظاهرات دیروز نگهبابان پارلمان لبنان اقدام به آتش زدن چادرهای معترضین نمودند و این شروعی برای درگیریها شد. انفجار کپسول گاز در چادری منجر به آتشسوزی وسیع در میان چادرها شد.
مشکلات لبنان از سال ۱۹۹۰ پس از جنگ داخلی این کشور همچنان ادامه دارد. جنگها و ناآرامیهایی که از سال ۱۹۷۵ در این کشور ادامه یافته است، با ورود شاخصها و راهبردهای نیروهای انقلابیون ایران پس از سال ۱۹۸۰ به میان شرایط فرقهسازیهای سیاسی، رو به وخامت گذارده و لبنان جاری شدن در یک بن بست سیاسی دراز مدت را شاهد شده است.
سیاستهای جمهوری اسلامی ایران و حمایت مالی رژیم ایران از نیروهای اسلامیست لبنان در ایجاد هستههای جدید بحران سیاسی و فساد مالی لبنان ابدا کوچک نبودهاند. در ماه نوامبر سال ۲۰۱۹ میلادی اعتراضات وسیع مردم لبنان حکایت از این بنبست سیاسی دیرینه داشت که دولت لبنان با جابجایی و تعویض افراد سعی به کنترل آن داشته و موفق به حل بحران نشده است. از جمعیت ۶ میلیونی لبنان بیش از ۱ میلیون نفر در تظاهرات نوامبر شرکت داشتند.
تحلیل/نقطه
۱۹ ژانویه ۲۰۲۰